Informatie over de ontwikkelroute als (bege)leider, teamleider of kampleider.

Stappenplan voor behalen van kwalificaties

De routekaart helpt jou op weg met het werken aan je kwalificaties. Het volgende stappenplan kan je helpen bij het werken aan het behalen van je kwalificaties:

 1. Download de kwalificatiekaart van de website van Scouting Nederland.
 2. Geef aan wat je al kan? Alles wat je al kunt hoef je niet nog een keer te doen.
 3. Plan een gesprek met je praktijkbegeleider voor het bespreken van jouw kwalificatiekaart en je competenties. Geef in dit gesprek ook aan wat je al kunt.
 4. Als de praktijkbegeleider het met je eens is, kunnen jullie deze competenties afstrepen of de deelkwalificaties toekennen in SOL.
 5. Aan welke deelkwalificaties ga je nog werken om je kwalificatie te behalen? Maak samen met de praktijkbegeleider een plan hoe en wanneer je hieraan gaat werken. 
 6. Kijk even naar de voorgestelde volgorde op de routekaart.  Liever je eigen volgorde? Geen probleem; dat mag ook!
 7. Spreek met de praktijkbegeleider af wanneer jullie de voortgang te bespreken.
 8. Heb je alle deelkwalificaties gehaald? Gefeliciteerd, de praktijkbegeleider gaat aan de slag om je kwalificatie toe te kennen o aan te vragen!
 9. Ga je nog werken aan andere kwalificaties?

Hoe ga je de kwalificatie halen?

Om te werken aan competenties zijn er veel mogelijkheden, misschien is niet iedere mogelijkheid beschikbaar in jouw groep en/of regio. Denk hierbij aan:

 • Samen met je team oefenen in de praktijk.
 • Een training volgen op je vereniging.
 • Een training volgen in de regio.
 • Zelfstudie, bijvoorbeeld door het volgen van een e-learning, lezen van een boek of het volgen van een webinar.
 • Volgen van een bovenregionale of landelijke training. 
 • Volgen van een opleiding of training buiten Scouting.

Een bundeling van competenties op de kwalificatiekaart registreren we in SOL als deelkwalificatie. Deze deelkwalificaties staan aangegeven op de kwalificatiekaart.

Hoe krijg je de kwalificatie toegekend?

Als je alle deelkwalificaties hebt behaald dan kan je een kwalificatie aanvragen. Dit loopt altijd via de praktijkbegeleider en er zijn 2 mogelijkheden:

 1. Als de praktijkbegeleider van jouw groep een gekwalificeerd praktijkbegeleider is dan kan deze jou zelf de kwalificatie toekennen.
 2. Als jouw praktijkbegeleider nog niet gekwalificeerd is dan doet deze een aanvraag bij de praktijkcoach van de regio. De praktijkcoach en je praktijkbegeleider maken zelf afspraken over hoe de toetsing verloopt. Misschien komt de praktijkcoach langs voor een observatie en/of een gesprek, misschien niet. Dit kan per regio verschillen. Uiteindelijk bepaalt de praktijkcoach of de aanvraag wordt toegekend.

Als de kwalificatie in Scouts Online (SOL) geregistreerd is dan krijg je hier per email een bericht van. Vervolgens kun je een kwalificatieteken voor op je Scoutfit aanvragen bij de ScoutShop .

Kwalificaties Teamleider en Op Kamp

Als je je kwalificatie als (bege-)leiding hebt gehaald kun je, als je dat wilt, aan de slag met de kwalificatie Teamleider en/of Op kamp. De ontwikkelroute hiervan verloopt op dezelfde manier als die van de kwalificatie als (bege-)leiding.

Heeft jou groep geen praktijkebegeleider laat dan jou bestuur een mail sturen naar:
SA@regionhm.nl

Trainingen

Zou je toch liever een training volgen dan worden er binnen andere regio`s trainingen aangeboden.

Haarlem:

www.scoutinghaarlem.nl

Noord-Holland Noord:

www.trainingsteamnhn.nl

Amsterdam-Amstelland

www.amstel.scouting.nl